Βιογραφικό
Η Ελεάνα Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Είναι σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, δημιουργός κειμένων, κινησιολόγος, εκπαιδευτικός του θεάτρου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της RETROSPECTIVA. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (2008). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (MA in Physical Performance & Intercultural Performers Training / Σωματικό Θέατρο και Διαπολιτισμικό Training του performer) με μέντορα τον Phillip Zarrilli, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Μ. Βρετανίας όπου αποφοίτησε με έπαινο (2009).
Ως ηθοποιός η Ελεάνα έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΒΡΑΒΕΙO ΚΟΥΝ 2016, για τις ερμηνείες της ως “Μαρία” στο έργο ΒΟΥΤΣΕΚ του G. Buchner και ως “Ι-330” στο έργο ΕΜΕΙΣ του Y. Zamyatin.
Στο πεδίο της σκηνοθεσίας, η ταυτότητα της δουλειάς της διατρέχεται από την έρευνα στη δημιουργία πρωτότυπου κειμένου, τη διαρκή διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και τη μουσικότητα του performer, σε ένα θέατρο σωματικό. Μεταξύ άλλων έγραψε και σκηνοθέτησε: ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ (Κ.Θ.Β.Ε. Φουαγιέ ΕΜΣ & UTE FEST, Cluj 2023, Θέατρο ΘΗΣΕΙΟ 2024), ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΘΙΑΣΟΣ (Θέατρο ΕΛΕΡ, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, ΥΠΠΟΑ 2022), ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2020).
Ως δημιουργός, αλλά και ηθοποιός η Ελεάνα έχει συμμετέχει σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το La Colline Theatre National, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.α. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου όπως το MEDEAMATERIAL του Η. Muller (Μήδεια), ΑΙΑΝΤΑΣ του Σοφοκλή (Τέκμησσα), ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ του W. Shakespeare (Καλπούρνια) κ.α.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ (2009-2018) με επικεφαλής τον Σάββα Στρούμπο που έχει τη στέγη της στο Νέο Χώρο του Θεάτρου ΑΤΤΙΣ του Θόδωρου Τερζόπουλου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με την ομάδα, ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ του H. Muller, ΕΜΕΙΣ του Y. Zamyatin, ΣΤΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ του F. Kafka, ΒΟΥΤΣΕΚ του G. Buchner, Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του F. Kafka , ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ του A. Camus κ.α.
Στο πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, έχει διδάξει και επιμεληθεί εργαστήρια physical performance για θεσμούς, όπως το ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ του Φεστιβάλ Αθηνών (2018), το κονσερβατόριο της La Colline Τhéâtre Νational (2024), το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί (2022) καθώς επίσης για δήμους, επαγγελματικές σχολές χορού και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών. Από το 2016 διδάσκει συστηματικά το μάθημα της υποκριτικής σε ανώτερες δραματικές σχολές όπως στη Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε (2023-24), στη δραματική σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2016-2024), στη Δραματική Σχολή Πέτρας (2018-2020) κ.α.
Τέλος η Ελεάνα είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της εταιρίας παραστατικών τεχνών RETRꝊSPECTIVA, που εστιάζει στην καλλιτεχνική έρευνα και παραγωγή, στην πρωτότυπη δραματουργία, στο εφαρμοσμένο θέατρο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την ψυχοσωματική εκπαίδευση του performer.