Ο Μάνος Καρατζογιάννης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, καθηγητής υποκριτικής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός. Αριστούχος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρµένη. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστημίου του Hull µε θέμα τη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη και τίτλο: «Η πνευματική παρακαταθήκη της Λούλας Αναγνωστάκη».
Ως ηθοποιός έχει εργαστεί σε όλα τα είδη του θεάτρου: από λαϊκή επιθεώρηση, κωμωδία και θέατρο για παιδιά μέχρι θέατρο ρεπερτορίου, τραγωδία, θέατρο της σιωπής αλλά και σε έργα από το σύγχρονο παγκόσμιο και νεοελληνικό δραματολόγιο.
Έχει σκηνοθετήσει για το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πειραιά, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και Αγρινίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Νέο Θέατρο Βασιλάκου και το Θέατρο Σταθμός. Σκηνοθέτησε επίσης την ταινία Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα ύστερα από πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη µε αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και την ταινία Ξένια στα παραμύθια με την Ξένια Καλογεροπούλου για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τέλος, για το ραδιόφωνο και την ΕΡΑ έχει σκηνοθετήσει το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη Οι αγνοούμενοι και τον μονόλογο του Δημήτρη Οικονόμου Το τραγούδι της Φλέρυς με την Τάνια Τσανακλίδου. Η παράσταση του «Φαίδρα» παρουσιάστηκε το 2021 στη Σουηδία σ’ ένα από́ τα μεγαλύτερα εθνικά́ θέατρα της περιφέρειας, το Östgötateatern.
Έχει γράψει το βιβλίο Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη (Εκδόσεις Σοκόλη), τα θεατρικά έργα Για την Ελένη (Εκδόσεις Σοκόλη), Μάρτυρες των Αθηνών (Εκδόσεις Σοκόλη), Φύλακας μιας Επανάστασης (Κάπα Εκδοτική), Passport καθώς και το σενάριο της ταινίας Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα (Κάπα Εκδοτική), που παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και αφηγούνται τα κυριότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Ελληνική Επανάσταση, Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή, Εμφύλιος, Δικτατορία, Μεταπολίτευση).
Από το 2016 έχει διδάξει, σε διάφορα έτη, στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης: Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Μαίρη Βογιατζή Τράγκα, Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, Ακαδημία Τεχνών Εκατό καθώς και στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας του Στέλιου Κρασανάκη ΑΙΩΝ.
Από το 2017 διευθύνει καλλιτεχνικά το Θέατρο Σταθμός, όπου έχουν παρουσιαστεί για πρώτη φορά έργα καταξιωμένων Ελλήνων (Λένα Κιτσοπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Γιάννης Τσίρος κ.ά.) αλλά και ξένων θεατρικών συγγραφέων (Nina Raine, Martin Sherman, Ornela Vorpsi κ.ά.). Πάνω από́ πενήντα παραστάσεις και εκδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί́ στο καλλιτεχνικό́ πρόγραμμα του Θέατρου Σταθμός, το οποίο απέσπασε συνολικά́ 15 καλλιτεχνικά́ βραβεία και 35 υποψηφιότητες σε διάφορες κατηγορίες τα πρώτα χρονιά της λειτουργιάς του.
Τέλος, έχει τιμηθεί με το Ά βραβείο κοινού καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του Κρίστοφερ στο έργο του Simon Stephens Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;, ΄Γ βραβείο κοινού καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του Μπίλι στο έργο της Nina Raine Φυλές (σκην. Τάκης Τζαμαργιάς, Θέατρο Σταθμός 2018 – 2019), Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Sarajevo Winter Theatre Festival με το μονόλογο της Κλαίρης Λιονάκη Η λίστα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλλάρι (2013), Βραβείο κοινού αγαπημένης σκηνοθεσίας παράστασης για τη σκηνοθεσία του στο έργο του Για την Ελένη (2017), Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου μικρής φόρμας για το έργο του Φύλακας μιας Επανάστασης (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021). Επίσης, έχει διακριθεί με τις Υποψηφιότητες βραβείου καλύτερης ερμηνείας νέου ηθοποιού Δημήτρης Χορν το 2015 (Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα; του Simon Stephens, σκην. Τάκης Τζαµαργιάς – Αγγέλων Βήμα, Θέατρο Θησείον) και το 2010 (Μια εποχή στην Κόλαση του Α. Ρεµπώ, σκην. Θάνος Αναστόπουλος – Θέατρο του Νέου Κόσμου).